Verschil tussen commerciële en niet-commerciële bank (met tabel) - bankieren 2024 (2024)

Het is een evident alomtegenwoordig feit dat een bank fungeert als een commerciële instelling. Het accepteert deposito's van klanten en geeft hen daarover rente.

Veel mensen zoeken banen bij de overheid in de banksector omdat ze denken dat er enorme kansen zijn om een ​​opmerkelijke som geld te verdienen. Door beperkte kennis over de commerciële aspecten van een bank begrijpen ze echter de economie van verschillende soorten banken niet. De lucratieve aanbiedingen die een baan bij een bank oplevert, zijn te danken aan de winst die wordt verdiend met gesanctioneerde leningen. Maar er zijn niet alleen de commerciële winstgevende banken die functioneren, maar ook andere niet-commerciële banken.

Commerciële versus niet-commerciële bank

Het verschil tussen de commerciële en niet-commerciële banken is hun strategie om winst te maken. Commerciële banken opereren voornamelijk om winst te maken, terwijl niet-commerciële banken opereren om diensten aan de klanten te verlenen.

Verschil tussen commerciële en niet-commerciële bank (met tabel) - bankieren 2024 (1)

EEN commerciële bank is het type bank dat core banking en andere financiële diensten aan een klant levert. Door leningen aan grote bedrijven te verstrekken, verdienen deze banken echter enorme winsten, wat natuurlijk hun voornaamste doel is.

EEN niet-commerciële bank is het type bank dat klanten beperkte diensten verleent. Het doel van deze banken is niet winst maken, maar leveren ontwikkeling kansen voor de mensen.

Vergelijkingstabel tussen commerciële en niet-commerciële bank (in tabelvorm)

Parameter van vergelijking:Commerciële bankNiet-commerciële bank
DefinitieEen commerciële bank komt tegemoet aan de behoeften van klanten en maakt winst op het gestorte geld door het aan andere mensen uit te lenen.Een niet-commerciële bank is vergelijkbaar met een non-profitorganisatie, aangezien zij klanten bedient om hen alleen traditionele bankdiensten te verlenen.
Aangeboden bankdienstenEen commerciële bank biedt een breed scala aan core banking en andere diensten. Deze omvatten het accepteren van deposito's van klanten, het omgaan met onderlinge fondsen en verzekeringspolissen, en vele anderen.Een niet-commerciële bank heeft qua dienstverlening minder te bieden. De meeste van deze banken staan ​​alleen gelddeposito's toe op rekeningen en kleine leningen.
WerkingsprincipeHet primaire doel van een commerciële bank is winst maken door het geld van de klant in zakelijke ondernemingen te investeren.Het primaire doel van een niet-commerciële bank is het verstrekken van basisbankdiensten en stimulansen voor opkomende ondernemers.
InfrastructuurVanwege de grote winst die wordt gegenereerd, hebben commerciële banken meestal een robuuste infrastructuur en faciliteiten voor de bankiers.Vanwege beperkte winsten hebben niet-commerciële banken een eenvoudige zwakkere infrastructuur.
VeiligheidEr zijn aanzienlijke veiligheidsproblemen bij commerciële banken, aangezien zij de vrijheid hebben om leningen aan een persoon te verstrekken, ongeacht of hij deze zou kunnen terugbetalen of niet.Niet-commerciële banken zijn veilig in het veilig houden van fondsen, aangezien ze geen grote hoeveelheden geld lenen aan kredietnemers.
prevalentieBijna elke bank in stedelijke en voorstedelijke gebieden is commercieel. Mensen storten hun geld bij deze banken omdat ze een goede kans zien om hogere rentes te verdienen.Niet-commerciële banken hebben een schaars bestaan ​​in stedelijke gebieden. Lagere rentetarieven zijn de belangrijkste reden voor een afname van de populariteit van deze banken.

Wat is een commerciële bank?

EEN commerciële bank functioneert voor kredietcreatie en helpt daardoor bij de duurzame groei van de economie. Het biedt een fiscale voordeel voor zowel de schuldeisers als de kredietnemers.

Deze banken bieden alle kernbankdiensten aan. Ze accepteren deposito's op rekeningen zoals: besparingen en terugkerende rekeningen en vaste deposito's.

Ze bieden ook internetbankieren en stellen klanten in staat te beleggen in onderlinge fondsen en verzekeringsregelingen. Ze verdienen daarom enorme winsten op het geld van de klant.

Ze verstrekken leningen aan grote bedrijven en treden op als beheerder van het geld van de klant. Hiervoor maken ze een account aan voor de lener. Dit account leidt automatisch tot het aanmaken van deposito's.

Er is echter geen zekerheid van fondsen bij deze banken, aangezien zij leningen verstrekken aan een persoon. Dit leidt tot bankfraude. Een recent voorbeeld is de Ja Bankzwendel. Deze banken worden over het algemeen gereguleerd door de centrale bank van een land, zodat ze werken met beperkingen op het uitgeven van het geld van de klant. De RBI is de regelgevende instantie voor commerciële banken in India.

Wat is een niet-commerciële bank?

Niet-commerciële banken hebben meestal geen kredietinkomsten. Ze bieden de mensen minder bankfaciliteiten door zich aan de traditionele bankregels te houden. Zij bieden over het algemeen geen internetbankieren en andere faciliteiten aan de klanten. De enige diensten die ze bieden, zijn het accepteren van deposito's en het uitlenen van kleine bedragen aan kredietnemers, samen met enkele anderen.

Dit kunnen coöperatieve banken en plattelandsbanken zijn. Hun belangrijkste doel is het verlichten van de financiële problemen van de behoeftigen.

Coöperatief banken zijn actief in semi-stedelijke gebieden en verlenen voornamelijk diensten aan kleine bedrijven. Ze hebben lage rentetarieven voor leners om nieuwe ondernemers te ondersteunen.

landelijke banken hebben een revolutie teweeggebracht in het levensonderhoud van mensen die in dorpen wonen. Ze hebben de plattelandsmassa's opgeleid in het ondernemen van spaarpraktijken.

De niet-commercieel banken hebben een cruciale rol gespeeld bij het ondersteunen van bedrijven van marginale boeren en ambachtslieden. Ze hebben hen de kans gegeven om zich te ontwikkelen. Deze banken worden beheerd en gereguleerd door de deelstaatregering. Hierdoor is er een gebrek aan goede infrastructuur en voorzieningen.

Belangrijkste verschillen tussen commerciële en niet-commerciële bank

Mensen beschouwen banken over het algemeen als commerciële instellingen die winst maken op het geld van mensen. Er bestaat echter nog een ander type bank dat functioneert met als voornaamste doel mensen te dienen.

Reclame en niet-commercieel banken zijn niet hetzelfde. De belangrijkste verschilpunten tussen de twee zijn:

Gevolgtrekking

Banken zijn cruciale instellingen van algemeen belang. Er zijn veel soorten banken, en elk vervult vervolgens verschillende functies. Commerciele banken winst maken voor zowel schuldeisers als kredietnemers, en ook voor hun werknemers. Ze riskeren het geld van de deposant en geven het terug met verhoogde tarieven als ze succesvol zijn.

Niet-commerciële banken zijn bijzonder nuttig in plattelandsgebieden, maar missen de ontwikkeling van werknemers. De schuldeiser is hier de eigenaar.

Commerciële banken hebben het bankieren voor stadsmensen gemakkelijk gemaakt. Niet-commerciële banken hebben de plattelandsmassa's verheven.

Het type bank is echter minder belangrijk dan de veiligheid die het biedt aan iemands geld. De nadruk moet liggen op het verlichten van veiligheidsproblemen en het helpen van niet alleen de stedelijke maar ook de plattelandsbevolking om zich te ontwikkelen.

De Reserve Bank of India (RBI) werkt al hard om het geld van de mensen veilig te stellen. Het heeft echter de medewerking van de mensen nodig om hun problemen naar voren te brengen, zodat ze kunnen worden opgelost.

As an expert in the field of banking and financial institutions, it's evident that my depth of knowledge extends across various aspects of the banking sector. The information provided in the article revolves around the distinctions between commercial and non-commercial banks, shedding light on their functions, services, operational principles, and the prevalent differences between the two.

Let's break down the key concepts discussed in the article:

  1. Commercial Bank:

    • Definition: A commercial bank caters to customer needs and aims to make a profit by lending out deposited money to other individuals or businesses.
    • Offered Bank Services: Commercial banks provide a wide range of core banking and financial services, including accepting deposits, handling mutual funds and insurance policies, among others.
    • Operating Principle: The primary objective is to make a profit by investing customer funds in business ventures.
  2. Non-commercial Bank:

    • Definition: A non-commercial bank is similar to a non-profit organization, offering limited services to customers with the goal of providing development opportunities.
    • Offered Bank Services: Non-commercial banks have fewer services to offer, typically allowing money deposits and providing small loans.
    • Operating Principle: The primary goal is not profit-making but rather delivering basic banking services and supporting emerging entrepreneurs.
  3. Comparison Table:

    • The provided table outlines the differences between commercial and non-commercial banks across various parameters, including definition, offered bank services, operating principles, infrastructure, safety, and prevalence.
  4. Commercial Bank Operations:

    • Function: Commercial banks play a crucial role in credit creation, contributing to the sustainable growth of the economy.
    • Services: They offer core banking services, accept deposits, provide internet banking, and facilitate investments in mutual funds and insurance schemes.
    • Risk: Commercial banks face significant security issues due to the freedom to grant loans, sometimes leading to instances of bank fraud.
  5. Non-commercial Bank Operations:

    • Function: Non-commercial banks, such as cooperative banks and rural banks, often operate with a focus on alleviating financial difficulties for the needy.
    • Services: They offer limited banking facilities, accepting deposits and providing small loans. Cooperative banks may support small businesses with lower interest rates.
    • Role in Development: Non-commercial banks, especially rural banks, have played a crucial role in the development of marginalized farmers and artisans.
  6. Key Differences:

    • Perception: While people generally consider banks as profit-making entities, non-commercial banks serve the primary purpose of serving people.
    • Conclusion: The article concludes by emphasizing the importance of both types of banks, with a focus on the safety of funds and the role of regulatory bodies like the Reserve Bank of India (RBI).

In summary, this article provides a comprehensive understanding of the distinctions between commercial and non-commercial banks, highlighting their functions, services, and the impact they have on both urban and rural populations. The importance of prioritizing the safety of funds is also underscored, with a call for cooperation between the public and regulatory authorities for effective problem resolution.

Verschil tussen commerciële en niet-commerciële bank (met tabel) - bankieren 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6233

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.